Opholdsrum · Permakultur · Recycling & Upcyckling · Zoneindeling

Fra Regnvandsbrønd til Shelter i haven

Fra Regnvandstønde til shelter

Indenfor permakultur er en af de designværktøjer man kan gøre brug af Zoneindeling. Det er et værktøj der hjælper mig med at få set mit virke i helikopter perspektiv. Den første zone er zone00, det er dig selv, ikke din bolig, ikke din gårdhave og ikke din køkkenhave, men dit indre.

“For at kunne drage omsorg for andre, skal du drage omsorg for dig selv.”

Der er mange grunde til at vi gør som vi gør og der er mange årsager der føre til nogle valg i vores liv. Ofte tager vi valg i vores virke for at drage omsorg for andre mennesker eller for naturen. For at kunne tage valg der lever op til vores egne etikker, skal vi huske også at drage omsorg for os selv i hverdagen.

Opfordre til ophold i hverdagen

Når vi går en tur i skoven eller et andet sted i naturen, kan en bænk, en træstub eller en sten nær stien være det der får os til at tage ophold på turen. Vi sætter os, observerer vores omgivelser og bliver opmærksom på det der er stille men betydningsfuldt i vores omgivelser.
Lad os alle øve os i at se de små opfordringer der er til ophold i vores omgivelser. Opholdet behøver ikke vare i timevis, men 5 minutter eller 1 minut gør os det godt.

Ophold i haven giver plads til ny udvikling

Når vi er hjemme har vi tendens til at få fokus på alt det vi gerne vil lave som arbejde. Det er ærgerligt, da udgangspunktet til livet i hjemmet bliver ansvar, pligter og ting der skal nåes. Vi vil gerne have mere ro ind i vores hjemmeliv og slippe noget af ansvarsfølelsen og fylde mere ro og tilfredsstillelse ind i hverdagen. Vi elsker vores projekter og nyder processen, vi skal bare øve os i at slippe vores eget forventnings pres og nyde nuet, så plejer vi alligevel også at nå længere med vores projekter. 

For at få mere tid til nydelse og ro i hverdagen skal vi derfor designe vores have med plads til zone 00, nemlig os selv og vores indre velvære. VI skal have flere steder der opfordre til ophold, en træstub, en sten, en bænk eller en shelter placeret forskellige steder i haven. Selv en lille have kan gøre gavn af mange opholdssteder, da hvert hjørne med ro kan vise os nye aspekter af tilværelsen. Jo større et areal, jo flere opholdssteder i varierende størrelser er der brug for. 

Denne sommer arbejder vi meget med et areal på marken, der omdannes til en stor køkkenhave eller enårige planter med en naturlig succession, til spiselig skov, er designet ind i projektet. Da vi bruger så meget tid i dette område lige nu, har vi også brug for at stoppe op, holde pause og nyde det arbejde vi har udført. I bunden af markedshaven står der en klynge gamle bøgetræer, som med eftertænksomhed et blevet beskåret og et par stykker der var ved at gå ud grundet gamle skader blev fældet. Et gammelt bøgetræ havde de helt rigtige grene til at klatre i og en lille stige bygget af afsavede grene gjorde den nemmere at lege i. En snor og en pind i en anden gren bliver hurtig til en gynge.

Fra regnvandstønde til shelter i haven

Da bøgetræerne i bunden af markedshaven er ca 150-200 meter fra stuehuset og vi bruger mere og mere tid der nede, så var det oplagt at tilføje et element der kunne yde beskyttelse fra vejret og give plads til at tage et hvil fra arbejdet med de enårige grøntsager.
Tidligere på året fik vi tilbudt nogle store gamle kasseret regnvandstønder, hvis vi selv fik den hentet. En af tønderne blev udvalgt til at blive bygget om til en shelter.

Regnvandstønden blev lagt ned der hvor vi følte det var den bedste placering, med god udsigt til marken og med skygge og læ fra træerne.

 

Tønden havde nogle rør inden i, disse blev skåret af og der er blevet bygget en platform inden i af høvlede brædder. Platformens placering inde i tønden blev valgt ud fra at give den bredeste platform, men stadig en god siddehøjde for voksne.

Med et shelter, et legeområde og et spise område, så er der mange muligheder for at holde en god pause.

Med et projekt færdigt kommer en ide til et nyt projekt hurtigt. For at udbygge dette opholdsrum i haven, står der nu en bålplads på ønskesedlen.

 

 

 

10-4 - Byggemarked og Tømmerhandel

Vi har brugt materialer fra 10-4.dk, de levere materialerne, hvilket gør det dejlig nemt at side hjemme og koncentrere sig om hvilke materialer man gerne vil bruge uden at skulle tage en hurtig beslutning. Vi slipper for at køre efter materialerne, bakse det på en trailer og få markeret den del at materialerne der rager ud over korrekt. 

 

Fra Regnvandstønde til shelter.jpg
Billedet her er lavet med Canva.com

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s