Uncategorized

Økonomi til husbehov – Budget

Hvad skal der til for at holde en sund økonomi på en gennemsnits løn eller mindre?

Jeg giver dig mit budgetskema til fri download og du kan få startet et liv med en sund økonomi.

I virkeligheden handler det ikke om hvilken indkomst vi har, hvor stor eller hvor lille vores økonomi er, men hvordan vi forvalter den. I denne artikel får du en nem indgang til at få styr på hverdags budgettet.

Budgettet

Hvis du er voksen og har faste indtægter og udgifter hver måned, så håber jeg du har hørt om et budget før, hvis ikke så skynd dig at kom i gang. (Er du ung og bor hjemme uden udgifter til noget som helst, så følg med og du får den bedste start på en sund økonomi)

Et budget giver dig overblik over de gentagende udgifter der kommer i løbet af et år, hvornår og beløbet på de forskellige poster noteres og opdateres løbende, for at være på forhånd med eventuelle ændringer i økonomien.
Jeg anbefaler dig at have en budgetkonto i din bank, til denne konto overfører du hver måned gennemsnittet af dine faste udgifter. På denne måned får du fordelt dine udgifter hen over året og sparer jævnt op til de måneder hvor der er meget store udgifter. Nogle måneder kan man have flere faste udgifter end hvad man får i månedsløn, her er det dejligt ikke at skulle bekymre sig, men bare vide at man har det samme beløb til de variable udgifter.

Gratis budgetskema

Download mit gratis budget skema her under:

Lav et budget

Når du har hentet budget skemaet, skal du til at udfylde den med dine egne tal. Start med at indsætte dine indtægter (de blå felter), det er godt at kende sit økonomiske råderum og de fleste ved hvad der kommer ind i løn.

I skemaet er der to gule sektioner, alle de gule sektioner er dine udgifter. Start med at udfylde den nederste gule sektion, det er dit budget over faste udgifter. Det er disse udgifter jeg anbefaler at du har en separat budget konto til, som du overfører et gennemsnits beløb til hver måned. Husk at lave plads til alle forudsete udgifter, ikke kun dem du får faste regninger på, men også vedligehold af bil, bollig, nye briller o.l. Budgetskemaet beregner selv det månedlige gennemsnit og overfører beløbet til den øverste gule sektion, så du kan se hvad dit rådighedsbeløb er efter de faste udgifter er trukket fra.

Budget over dit rådighedsbeløb

Hvorfor nu det? Dit rådighedsbeløb er jo de penge du selv bestemmer over, alle regninger bliver betalt via budgetkontoen og du behøver ikke tænke over at gemme penge til store regninger.
Men det er ikke her du skal begynde at slappe af og gå med holdningen at så længe der er penge på kontoen, så er alt godt. Hvis du vil have mest muligt ud af din økonomi, så er det her du skal gøre det hårde arbejde. Du skal nu til at tage nogle valg for din økonomi, for at holde økonomien sund skal du være bevidst om dit forbrug og lave en plan.
Gå dine kontoposteringer i gennem og læg alle beløb sammen inden for de forskellige kategorier du vælger til dit budget. Det vigtigste er at alle udgifter skal regnes med. Du kan bruge mit budgetskema og indsætte alle beløb enkeltvis ved at skrive: =139+29+x+x+x i de felter kategorierne passer ind og så afstemmer du i manken ved at krydse af i posteringen inde i din netbank når du har noteret beløbet. Det gør jeg selv så ofte som muligt mindst en gang i ugen. Så kan jeg følge med om jeg holde mig inden for de rammer vi har sat for vores familie.

Det første skridt til en sund hverdags økonomi er at blive bevidst om dit forbrug og beslutte hvor mange penge du realistisk skal bruge for at dække udgifterne i de forskellige poster. Når du ved hvad du plejer at bruge, så sæt dig et realistisk mål og hold øje med forbruget i løbet af måneden, så du holder dig på sporet.

Opsparing

En opsparing er penge du betaler til dit fremtidige jeg. Husk at betale dit fremtidige jeg når du planlægger dit budget for den kommende måned. I budgetskemaet er differencen mellem indtægter og udgifter overført til en opsparingspost. Denne række skal altid stå i plus og må ikke gå i minus, for så bruger du flere penge end du har til rådighed. Juster på dine udgifter hvis du ønsker en større opsparing og hold dig selv i ørerne for at holde budgettet.

Mange anbefaler dig at betale dig selv først hver måned, ved at beslutte hvor meget du vil spare op først og dernæst fordele de resterende penge på dine forbrugs kategorier, men dette hjælper ikke noget hvis du hver måned ender med at hæve opsparingen. Jeg har nu 5 års erfaring med at spare op i en familie kun med én gennemsnits indtægt, derfor vil jeg anbefale dig at se alle poster som vigtige og tage stilling til hvor meget du realistisk skal bruge på hver. Se bort fra andres forbrug, store som små, men forhold dig til din egen forbrugs historik. Med tiden vil et budget give dig et overblik og du vil opdage at du bliver god til at få pengene til at slå til. lav en lille konkurrence med dig selv om at holde dig under et vist beløb hver uge, lav en indkøbs-seddel og erstat en vare med en anden til en mindre kg pris, en vare du har i forvejen eller prøv at udsætte eller helt at undvære indkøbet. på denne måde får du flere penge til din opsparing, til et økonomisk mål du vil opnå eller du får penge nok til overs til at slå til ved et godt tilbud (på en vare du alligevel ville have købt til fuld pris)

Hvis du er selvstændig regner du baglæns og indsætter alle dine udgifter og kan derefter se hvilken omsætning du skal have for at kunne købe det du ønsker (husk at notere skat som en udgift i dit budget hvis du betaler b.skat).

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s