Afgrøder · Køkkenhave · Naturensspisekammer · Råvarernes anvendelse

3 opskrifter på rabarber syltet med honning

Jeg elsker at bruge lokale bæredygtige råvarer, og råvarer der er så uforarbejdede som muligt. Derfor er jeg begyndt at søde så meget som muligt med honning. Honning er kun forarbejdet ved at blive slynget eller presset ud af tavlerne, intet er taget fra og intet er tilsat. Almindelig sukker har været igennem en del forædlings processer for at gå fra en sukkerroe til hvidt sukker.

Her under kan du se en video om hvordan jeg høster rabarber og hvodan jeg bruger saftkogeren, når jeg skal sylte.

Rabarber syltet med honning 3 forskellige sylt


Brug saftkogeren og undgå spild

Jeg bruger en god gammeldags saftkoger, når jeg skal lave saft, marmelade og kompot. Først og fremmest udnytter jeg alt frugten på den måde og undgår spild af høsten, det er en god ide, hvis man ikke har så mange planter at høste af.
Med saftkogeren får jeg nemt siet saft og frugtpulpen bliver omdannet til marmelade og kompot.

Grundopskrift på saft, marmelade og kompot sødet med honning.

Honning/frugt forhold:

Saft: 250 g honning pr l siet frugtsaft

Marmelade: 500 g honning pr kg frugtpulp

Kompot: 250 g honning pr kg frugtpulp

Fremgangsmåde:

Først vaskes rabarberne og skæres i mindre stykker. Frugten anbringes i saftkogerens si. Der hældes vand i den nederste del af saftkogeren og hele systemet samles og sættes over at koge. Jeg lader gryden småsimre i et par timer, hvorefter jeg slukker den og lader saften dryppe ned, ofte helt til næste dag.

Nu er det tid til at sylte:

Saften måles af og hældes i en gryde, der sættes overkog sammen med den passende mængde honning. Efterhånden som saften kommer i kog, kommer der skum på toppen af saften, som forsigtig trækkes af med en ske. Saften hældes herefter på rene skoldede flasker.

Frugtpulpen deles op og vejes af til marmelade og kompot. Frugtpulpen kommes i en gryde sammen med den mængde honning der passer til det der skal laves. Gryden sættes over kog og simre i ½ – 1 time, så vandet damper af. Marmeladen og kompoten kommer på rene skoldede glas.

 

God arbejdslyst

cof

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s