Birkegården · Permakultur

Hvad er vores økologiske fodaftryk?

I forbindelse med mit kommende Permakultur Design Certifikat kursus (PDC), skal jeg medbringe resultatet af denne test. Udfra et spørgeskema om vores levevis, får vi et resultat, der viser vores “Carbon Footprint” i forhold til gennemsnittet i det land vi lever i. Vi får også et svar på hvor mange jordkloder vi skal bruge, hvis alle på planeten lever som os.
I sidste indlæg skrev jeg lidt om Earth Overshoot Day 2018, hvor vi konstaterede at hvis alle lever som den gennemsnitlige dansker, skal vi bruge ressourcer fra ca 4 jordkloder.

Det er et par dage siden jeg fik besked om at jeg skal medbringe resultatet af testen til PDC kurset, men jeg skulle lige samle lidt mod til mig, for at tage testen, da jeg godt er klar over at der er så mange ting jeg kan gøre bedre og specielt i år, hvor vi ikke har dyrket ret meget selv og vi kører nogle flere kilometer med to voksne på job og et barn i børnehave. Vi har også et meget stort hus til 3 mennesker og vi producere ikke noget af vores strøm selv.

Jeg tog testen og resultatet er at hvis alle lever som vi gør, så skal vi bruge 2,37 jordkloder. Jeg er udmærket klar over, at det ikke er perfekt, men hvor blev jeg alligevel glad for resultatet. Jeg ved at der er så mange ting vi kan gøre bedre før det begynder at påvirke komforten i vores liv.

Vores økologiske fodaftryk august 2018
Vores resultat af testen, taget i august 2018

Resultatet er inddelt i 4 kategorier, hvor vores resultat står i en kolonne ved siden af gennemsnittet i Danmark. VI kan blive bedre, det er tydeligt, men i 3 ud af 4 er vi faktisk under gennemsnittet i Danmark.

Carbon Footprint: Her er vi kun lige på den rigtige side, af gennemsnittets resultat, men hvis vi skal ned på et bæredygtigt forbrug, så skal vi klart forbedre os her, det er dog en kategori, vi ikke helt er klar til at gøre ret meget ved. Vi har pt to biler, bil nummer 2 er kommet til, da jeg skulle begynde på job igen, da denne bil går en anelse længere på literen end vores camper. Hvis vi primært kørte i camperen, så ville denne kolonne ikke se så pæn ud, som den gør nu, så lidt forbedring har vi gjort. Vores ladcykkel har ikke kørt i et lille år nu, da motoren og batteri skal skiftes, men nu har vi bestilt nyt, så den kan erstatte nogle af turene i bilen. Jeg håber på at kunne cykle Idamarie i børnehave halvdelen af ugen og cykle til Skive for at handle ind, vi har 7,3 km til børnehaven og 12,5 km til den nærmeste rema 1000. Jeg har for langt på arbejde til at jeg vil ofre så mange timers familietid på transport, men turen til børnehave og til indkøb, vil jer gerne tage på cykel, da jeg gør det sammen med Idamarie og vi får en god fælles oplevelse ud af det.

Her vil vi også nå rigtig langt, ved at få installeret noget vedvarende energi i form af sol/ vind energi eller en kombination. Vi forbereder os på måske at få en kombination, med en god batteribank, så vi kan lave så meget af vores eget strøm som muligt. Dette er dog en større økonomisk udskrivning og med en enkelt indtægt i husstanden, har det ikke lige været muligt at spare op til vedvarende energi. Vi håber det bliver en mulighed om et par år, nu når jeg får en indtægt også. Med egen produktion af strøm, kan det måske også komme på tale at vi får en elbil engang, hvis vel at mærke det er muligt at købe en bil der kan få mig på arbejde og hjem igen på en opladning til en pris vi har råd til at betale. En elbil er heldigvis noget ude i fremtiden, så der kan nå at ske noget på bilmarkedet inden det bliver relevant for os.

Food Footprint: Til trods for, at vi ikke har dyrket særlig mange fødevarer  selv i år, så betyder det tydeligvis en del på regnskabet, at vi vælger økologisk og så uforarbejdede produkter som muligt. I næste sæson skal vi dyrke lidt enårige afgrøder i haven igen, som gerne skal hjælpe på vores fodaftryk i denne kategori. På PDC Kurset skal jeg lære at designe et permakultursystem, der er fødevareproducerende og opbygger jorden samtidig. Disse redskaber skal bruges til at designe en plan for vores 2,2 ha, så vi overvejende får et økosystem der supplere hinanden med fornyende og flerårige afgrøder. Vi vil lære at spise flerårige afgrøder i de daglige måltider, så vores datter vokser op med det, som en naturligdel af hendes kost. De flerårige afgrøder er mere stabile og yder bedre i ydre årstiderne end de enårige. Vi vil eksperimentere med akvakultur, hvor vi vil dyrke fisk, grøntsager og kvælstoffikserende proteinrige planter til kompost, dyrefoder og menneskemad. Vi vil have et naturligt hold af fjerkræ, måske en kanin, et par får og en hest på sigt.

Housing Footprint: Her kom vi til kategorien, hvor vi er over gennemsnittet. Resultatet er konsekvensen af et stort hus, kun til 3 mennesker, vi har ca 200 kvm til 3 mennesker, det er rigeligt, det ved vi, men vi er glade for at bo her og huset er købt “brugt”. For at lave forbedringer her, skal vi have efterisoleret, så huset ikke sluger så meget unødig energi, heldigvis er huset opvarmet med lokalt træ og ikke med olie. Det vil også være en god ide at bygge en udestue/drivhus på vest gavlen, da det vil mindske nedkølingen og beskytte huset mod vestenvinden. Et drivhus her vil hjælpe med passiv opvarmning og opbevaring af frostfølsomme planter, da solen vil varme drivhuset op om dagen, som så opbevarer varme i husets væg til gavn for huset om dagen og til nytte for drivhuset om natten.

Goods and Service Footprint: Denne kategori kan vi godt være stolte af. Med en grundregel om kun at købe nyt, når det gamle er i stykker, så vidt muligt købe brugt eller med bæredygtig oprindelse og leve som en familie kun med en indkomst, så bliver vores indkøb naturligt minimale. I denne kategori går bæredygtighed og sparsommelighed hånd i hånd. Det handler om at købe ting der giver mening og tilfører værdi til helheden. Vi syntes ikke om at købe pynte ting eller billigt plastik. Når vi køber noget, skal det helst sparer os for noget et andet sted og være af så god en kvalitet at vi ikke skal købe nyt igen og igen. Tidligere på året gik min gamle greb i stykker, den kunne desvære ikke redes, så der blev købt en ny. Den dag den nye greb blev købt, vejede nu og her økonomien alt for tungt i vægt skålen i forhold til helheden. Den greb der blev købt lignede den gamle, men var meget billigere. Greben holdt ikke meget mere end et par måneder før den var knækket i metallet og skulle laves, hvilket ikke kunne laves så det blev en langsigtet holdbar løsning. Forleden skulle vi have en ny spade (ja jeg ved det vi slider hårdt på redskaberne og vi er mange om at bruge dem, så vi skal ofte have mere end en af hver). Da vi købte spaden, gik vi efter kvalitet og et produkt der er lavet, så det kan laves hvis det går i stykker. Med redskabe til de priser har man større tendens til at få redskaberne på plads når de er brugt, så de ikke går til i vind og vejr.

Konklusion: Alle de små tiltag vi har lavet, når  de har passet ind for os og vi har været klar til dem, er blevet til helt naturlige vaner og tanker, der tæller godt i vores CO2-regnskab. Vi er trygt på vej i den rigtige retning og vi ved hvilke forbedringer vi løbende kan fortsætte med. Vi er på rette kurs, med plads til forbedringer.

Fat mod, vær ærlig over for dig selv og se hvordan dit CO2-regnskab ser ud.

Christina

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s