Afgrøder · Naturensspisekammer · Selvforsyning

Der tærskes Svedjerug

Aftenen/eftermiddagen i går var i larm og støj. Efter en lille gåtur og en høst af lækre friske kantareller, var det tid til arbejde. Kornet er høstet, men der er lang vej til et rugbrød så længe kornet stadig er på stråene.

Tærskeværket er klodset op, motoren trækkes ud i gården, så remmen spændes op og en vogn med høstet svedjerug bliver kørt til, så den spærre for alt gennemkørsel. Motoren startes, remmene smørres, der justres på luft og hvad der ellers kan skrues på og flyttes lidt i sådan et gammel tærskeværk.

Nu er det fodringstid, tærskeværket er sulten og grovæder hvis man ikke passer på. Maskinen skal have noget at leve af så længe den kører, men uden at motoren falder i omdrejninger, det er lidt af en kunst. Når det går galt, skal ,maskinen stoppes, forstoppelser fjernes, der justeres og spændes igen for at arbejde videre.

Vi går op i hvad udbyttet er, men ikke af økonomiske årsager, ikke præcist beregnet, men fordi det er interessant at bliver klogere på hvor meget jord der skal sættes af til de forskellige afgrøder for at dække vores forbrug.

Vi har ca et årligt forbrug af rug på 1 kg pr uge til rugbrød, der til kommer gryn til morgengrød, boller, pizzaer, pasta o.a. bageværk. Groft beregnet har vi normalt forbrug på 60 kg om året til husholdningen plus 10 kg til udsæd. Så hvis vi blot får en høst på 70 kg er vi glade, men vi håber på mere, så vi kan erstatte mere af købekornet med rug.

Grunden til at vi ikke har så store forventninger til årets høst, er fordi det er første høst på dette niveau med en høst til husholdningen for øje og ikke blot en opformering af korn til såsæd. Vi forventer et meget stort spild på 50%, da kornet er bredsået, høstet med le uden mejerede, ikke bundet i neg, kørt løst ind, marken er ikke revet og tærskeværket er i brug for første gang uden at få serveret pæne bundtede neg, men rodede strå. Alt dette skaber voldsomt spild, så bare det at vi forventer at høste med selvbinderen til næste år skal gerne reducere vores spild med mange mange procenter.

Jeg arbejder på at få mine beregnede udbytte notater gjort let forståelige og læselige for andre end undertegnede, når det lykkedes bliver de serveret her på sitet.

Til sidst skal i lige have et billede af de fine kantareller

20170822_165451

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s