Afgrøder · Køkkenhave · Råvarernes anvendelse · Selvforsyning · Uncategorized

Vejbredruller og de første nye små squash

3 små squash på 10 cm i længde og små 4 cm brede, et bundt store vejbredblade, kartofler, rødbeder, spidskål og nogle flotte rødlige bladsellerier blev til en lækker aftensmad i går. Selv om squashene næsten var for små til at høste ved jeg jo at der kommer mange flere i løbet af sensommeren, hvis vi er heldige, så kommer der så mange at vi slet ikke kan nå at spise dem friske og må sylte, rive og fryse squash i store mængder.

Salaten bestod af følgende:

 • Spidskål
 • Rødbedeblade
 • Forskellige salatblade
 • Tomater fra Svigermors drivhus

Honning og sennep’s dressing, alle ingredienserne kommes i et syltetøjsglas med låg og rystes grundigt til det bliver tykkere:

 • 2 spsk sennep
 • 2 spsk god lokal dansk honning
 • 6 spsk eddike, evt æbleeddike eller kombucha”eddike”
 • 20 spsk Dansk økologisk olie, evt raps eller solsikke olie
 • Salt og peber

Kartoffel og rødbede fritter, ingredienserne blandes og fordeles på en bageplade der sættes næst øverst i ovnen ved ca 250g.C i 30-45 min. Der kigges og rodes i fritterne jævnligt indtil de har den ønskede sprødhed:

 • Kartofler, halverede på langs og skåret i 1-2 cm tykke skiver på langs.
 • Rødbeder, halverede på langs og skåret i 1-2 cm tykke skiver på langs
 • Olie
 • Salt

Fyldte squash, squashene udhules til en meget tynd skal, de fyldes med ønsket fyld, toppes med ost og bages med kartoflerne de sidste 15-20 min alt efter hvor store squashene er. Her kommer lidt inspiration til fyld, der tilberedes inden det kommer i squashskallerne:

 • Squash “udskrabningen”
 • Hakke kød efter ønske, jeg brugte hakket uldgris.
 • Løgtoppe, eller et lille løg
 • Et par hakkede stængler bladselleri
 • Revne gulerødder
 • Rabarberchutney
 • Salt og Peber

Vejbredrullerne blev jeg inspireret til at lave alle rede i Maj måned, da de fremgik af kalenderen der. Af flere grunde er det ikke rigtig blevet til noget, men i går blev det så endelig en del af vores aftensmåltid. Jeg brugte det samme fyld, som til squashene og valgte at stege rullerne på panden.

I den gode kompost i køkkenhaven har vi nogle store flotte vedbred planter, som var så nemme at fulde og rulle så fyldet blev inde i pakkerne. På billederne herunder kan man fra venstre se de planter der bl.a. vokser rundt omkring langs grusvejene. På næste billede kan man se forskel på bladenes størrelse, planten med de store blade vokser i kanten af løgbedet, som består af kommunal kompostjord. Tidligere år har jeg også høstet frøene fra vejbred og brugt som drys på boller, hvilket jeg tror jeg bil gøre igen i år.

5 kommentarer til “Vejbredruller og de første nye små squash

   1. Jeg går ud og finder nogle brændenælder, der er fulde af frø. Der fuindes både han- og hunplanter, så man skal lieg se efter at det ikke kun er hanblomster. Så ryster jeg dem nede i en papirspose, hælder dem i en skål, der står udenfor et stykke tid, så dyeren kan udvandre. Derefter sier jeg dem engang og så lader jeg dem tørre helt – eventuelt får de en tur ved eftervarmen i ovnen eller i et tørreapparat. De kommes på glas og bruges som birkes eller chiafrø gennem hele året.

   2. Det lyder virkelig skønt. Jeg må ud og finde modne nældefrø. Det kunne være fedt hvis man kan lave en større portion, jeg tænker nemlig at de må være sinde at få dagligt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s