Det kreative værksted · Råvarernes anvendelse · Recycling & Upcyckling · Selvforsyning · Uncategorized

Et forbrug med ansvar!

Hmm… Hvordan forbruger man ansvarsfuldt med respekt for både naturen producenterne og ikke mindst privat økonomien. Løsningen er egentlig simpel, enten giver man op, ved tanken om at prøve at gennemskue fremstillingen af alle de produkter der findes uden i supermarkederne, med undskyldningen om at det er for hårdt for privat økonomien. Indrømmet! Det er ikke nemt at gennemskue hvordan produktionen ser ud, for supermarkedets store udvalg af  dimser og dippedutter der skal gøre hverdagene nemmere for alle os forbrugere.

Her kommer et par påstande på hvorfor vi har svært ved at lære at forbruge ansvarsfuldt:

  1. Det er ikke meningen vi skal gennemskue produktionen, den viden vi ikke får serveret bekymre vi os ikke om. Derved får vi de informationer serveret som sælger varen. Produktionen af mange ting er derved ofte uigennemsigtige.
  2. Vi er blevet så vandt til et forbrug at vi ikke tænker over om vi har et reelt behov. Vi smider mange ting ud inden det er slidt helt op, helt simpelt fordi vi får lyst til at købe nyt eller bliver trætte af det gamle.
  3. Vi køber mange “engangsprodukter”, her er badeværelse og køkken de helt store syndere. Vi har ganske simpelt glemt at der er et alternativt til mange af de ting vi så selvfølgelig smider ud efter det er brugt en enkelt gang. Vi har taget afstand til at genbruge mange ting i de to føromtalte rum fordi vi tror det er ulækkert eller det kræver en indsats i en fortravlet hverdag.

Okay hvorfor skriver jeg det her? Jeg vil gerne prøve at vise hvad der gør at vi forbruger som de fleste af os gør i den vestlige verden, dog vil jeg gerne prøve at vise lidt af vejen til at ændre den forbrugsadfærd vi har. Den forbrugkultur vi har i den vestlige verden i dag handler om et tildels skjult overforbrug, det harmonere ikke med ønsket om at få mere tid til familien, blive mere nærværende og slet ikke med selvorsyningstanken og den bæredygtige livsstil. Hvis vi gerne vil have mere tid til vores familie og mindre tid på arbejdet, så skal vores behov for penge sænkes og derved skal vi forbruge mindre og det vi forbruger skal være med større omtanke. Det skal siges at vi ikke pludselig kommer til at tage mere ansvar for hele vores forbrug på en dag, men her kommer nogle af de lette forholdsregler vi kan tage når vi får trange til at forbruge igen:

  1. Forbrug mindre og brug det du har helt ud, det sparer penge og det belaster miljøet mindre.
  2. Køb brugt. Genbrug af vores ressourcer er et meget bæredygtigt valg, da vi har en begrænset mænge ressourcer og eftersigende skulle vi bruge flere ressourcer en jorden kan nå at reproducere, så før eller siden løber vi tør for nogle råstoffer. Ved at genbruge og købe brugt strækker vi de ressourcer vi har og samtid er det ofte langt billigere end at købe nyt.
  3. Undgå plastik. Den var svær, da gennemsnits danskeren bruger plastik i forbindelse med næsten alle dagligdags gøremål. Plastik udvindes af olie, som ikke er et bæredygtigt råstof, samtid er der stor spørgsmål ved sundhedsrisikoen i forbindelse med anvendelsen af plastik. Mange former for plastik er ikke genanvendelige og mange former er forbudte i legetøj og i forbindelse med madvarer. Resten af vores plastik forbrug vil jeg stadig stille et stort spørgsmålstegn ved.
  4. Køb lokalt. Forbrug så lokalt som muligt, undgå transport og få en nemmere gennemsigtighed af produktets produktion. Her er der dog ikke altid en direkte økonomisk gevinst, da de lokale varer ofte er produceret med en højere løn til arbejderne og de varer der er produceret i u-lande ikke altid lever op til de arbejdsstandarder vi vil tilbyde os selv. Dette valg burde give godt på samvittighedskontoen.
  5. Erstat engangsprodukterne med genanvendelige produkter. Her er der et voksende marked og mange flere ting kan laves af genanvendelige materialer end man lige umiddelbart tror. Rigtig mange ting kan man selv fremstille hvis man er bare lidt kreativ og ofte af ting vi har i hjemmet som har tjent sit formål og er klar til at indgå i en recyklingsproces. Dette punkt er noget der virkelig giver noget på mange af de andre punkter samtid sparer det virkelig mange penge i den daglig husholdning.

Start stille og roligt og sæt dig ind i en ting af gangen. Vi har været på denne rejse i ca. 6 år nu. Vi føler vi er blevet meget klogere og kan vælge rigtig meget forbrug fra ved blot at forholde os til de ovenstående punkter. Det er ikke alle varer vi har overskud til at sætte os ind i produktionen af, men hvis det ikke passer ind i de ovenstående punkter, så leder vi efter et alternativ.

Her på Birkegården gør vi meget i at lave mange ting selv og bruge de materialer vi har for hånden. Da vi fik vores datter fik vi sat lidt mere skub i tankerne om det ansvarsfulde forbrug, da de ofte også er sundere. F.eks. startede vi op med at bruge moderne genanvendelige stofbleer. Lige nu tester vi en ny form for madindpakning, genanvendelige lommetørklæder og så har vi noget så alternativt som familiy pads på tegnebrættet, det er et genanvendeligt alternativ til toiletpapir.

God omstilling derude! Husk at tage en ting af gangen og vælg det du føler dig sikker i og modig til at ændre lige nu, så ændringen i dagligdagen bliver den nye selvfølge.

Vores rejse har indtil nu gjort at vi føler os mere frie og glade. Vi har fået modet og økonomien til begge at starte selvstændigt og derved sætte nogle andre rammer for vores arbejdsliv til glæde og gavn for familielivet og fortsat overskud til at rejse videre i selvforsyningslivet med bæredygtige valg i dagligdagen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s