Sparetips

Sparetips – Mad

Her hjemme har vi prøvet flere forskellige metoder, for at holde madbudgetet. Det første skridt har været at kende sit forbrug og behov når man forbereder sig på at lave et budget for mad og husholdning, samtidig skal man have en ide om hvor mange penge man har lyst til at bruge kontra hvilken kvalitet man vil købe.
Vi har lavet et budget med 2000 kr til husholdningen pr måned til to voksne og en baby. Vi priorotere at købe lokalt, økologisk, miljø og allergivenligt. Det at vi har valgt at have en forældre i hjemmet skal ikke gå udover vores sundhed. En gang i ugen handler vi ind, efter at der er lavet en madplan og en indkøbsseddel. Madplanen tager udgangspunkt i det vi har i køleskabet og hvad der er tilgængeligt i sæsonnen. Indkøbssedlen bliver skrevet i løbet af ugen, den er delt ind i to kolonner, en need to have og en nice to have, jeg forsøger at være fremsynet og skrive mest muligt på nice to have listen, for at der ikke kommer en uge hvor alt mangler, på den måde kommer vi ikke til at føle at skal undvære noget.
Man kan bruge flere teknikerni forhold til at håndtere pengene i husholdningsbudgettet. Vi har prøvet den metode med at hæve et beløb til hele måneden, og at hæve pr uge, lige nu har vi sat en max på 400 kr pr uge, som vi holder os inden for ved at lægge alle beløb sammen på lommeregneren i telefonen, på den måde ved vi om vi har penge til lidt ekstra eller om vi har brugt for meget inden man står ved kassen og ikke vil aflevere noget tilbage igen, for det skal ikke se ud som om vi ikke har penge til det, vi kunne bare godt nøjes med mindre. Næsten alle uger holder vi os under 400 kr, få gange har vi glemt noget og køber for under 50 kr hos brugsen. For at kunne holde et husholdningsbudget med kvalitetsvarer på dette budget må man tage nogle valg og prioritetre (jeg tror ikke der er mange kødspisende økologer med blebørn der har et husholdningsbudget på 400 kr pr uge, men lad mig endelig høre hvis der er andre der ude). Vi køber foreksempel ikke bleer, vi bruger stofbleer, som jeg selv har syet af genbrugsmaterialer. Så vidt muligt køber vi ikke kød, vi spiser helst kun egne dyr, vi køber sæsonnens frugt og grønt, hvilket betyder meget kål her i landet. I år har vores køkkenhave ikke givet meget andet end lidt spiseligt ukrudt og ærter, heldigvis har vi kartofler på marken, som er en basis grøntsag her hjemme, vi kunne altså spare en del ved at får mere gang i køkkenhaven, ca 100 kr pr mdr. Vi har heler ikke malket gederen i år, på grund af nogle komplikationer efter fødslen af vores datter i foråret, dette bevirker at vi køber mange mælkeprodukter for gns 100 kr pr mdr, vi har nu lavet en aftale med en mælkebonde on at kunne købe mælk direkte ved stalddøren. Med lidt arbejde i køkkenent får vi friske hjemmelavede mejeriprodukter til under halv pris.

Hvad gør i for at få kvalitet på budget?

En kommentar til “Sparetips – Mad

  1. Dejligt at læse, hvordan du prioriterer økologi og gode råvarer! Jeg gør det ikke i madbudgetter, men vil langt hellere bruge penge på fødevarer end eksempelvis tøj og ting – og jeg køber derfor meget brugt og sparer penge, som så gå til økologi og bedre kvalitet. Tak fordi du tager et vigtigt emne op – jeg læser gerne mere! Måske du også har fif til at undgå madspild, opskrifter med ukrudt og lignende?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s