Sparetips

Sparetips – Budget

Før en voldsom ændring i økonomien kan blive en succes skal alle udgifter gennemgås og der skal med hård hånd tages stilling til om tingene er “need to have” eller “nice to have”. Her i den første post om sparetips på vejen mod et hjemmeliv eller gældfrihed skal det omhandle den faste budgetkonto (det har vi nu altid haft). For dem der ikke kender til en budget konto, så er det kort og godt en konto hvor man indbetaler et fast beløb hver måned, alle regninger bliver så betalt fra denne konto. Når budgetkontoen er oppe at køre har man et overblik over hvor mange penge man har brug for nu og her til at dække de faste udgifter. De resterende penge kan så fordeles på de øvrige udgifter, såsom mad, personligpleje, opsparing, fornøjelser o.s.v. Det er hvordan man bruger de penge der er efter budgettet er betalt, der er afgørende for om der er plads til at leve for en løn eller betale ekstra af på et lån, så man kan blive gældfri og dermed herre over egne penge og tid.

Jeg vil anbefale at du laver et budget over hvordan dit rådighed skal fordeles. Med et fast budget over hvor mange penge der er hver måned til de enkelte poster kan gøre det meget nemmere at holde sig til den økonomiske plan og de penge der er øremærket til ekstra afdrag bliver ikke brugt på andre ting.

Eksempel på fordeling af vores kommende rådighedsbeløb med en indtægt til en familie på 3:

Indtægt efter der er betalt til budgetkontoen: 6500,- . Fordelingen af pengene kunne så være som følger: Børnepasning 0,-, Benzin 1600,- Husholdning 2000,-, Tøj, Underholdning og Gaver 500,- Opsparing 1000,-, Vedligehold, Byggeprojekter og Selvforsyning 900,-, Telefon 300,- Diverse 200,-

Børnepasningen ville normalt være i den normale budget, jeg skriver den her, for at påpege at hvis der er en hjemmegående forældre, så kan det frigive pengene der ellers skulle have været brugt til institution. Benzin posten er meget individuel og afhænger meget af om den udearbejdende forældre har brug for en bil for at komme på arbejde eller ej (dette kommer jeg nærmere ind på under en sener post omhandlende transport) Husholdningen dækker mad, rengøringsartikler og hvad der ellers bliver købt ind til selve husholdningen. Tøj, Underholdning og Gaver kan gøres for et minimum de penge der er sat af her er primært til gaver eller indkøb af materialer til gaver og de bliver sjældent brugt alle sammen. Da jeg primært går i genbrugstøj, jeg elsker at lave håndarbejde til gaver, vi ønsker os nyt tøj i gaver og undeholdningen står vi for det meste selv for, så er det sjældent at pengene fra denne post går til os selv. Opsparingsposten står jeg stædigt på jeg vil sætte penge af til den post hver måned, man kunne godt bruge dem til ekstra afdrag på gæld, men jeg vil have en buffer til uforudsete udgifter så opsparingen skal forhindre at der bliver optaget yderligere gæld. Da vi bor i ejebolig skal der noget vedligeholdelse til, der er byggeprojekter i gang og der skal være sat nogle penge af til selvforsyningsprojekterne. Vores telefonabonnementer skifter jævnligt efter hvilke udbydere der dækker her til den billigste pris, derfor er denne post ikke beregnet i vores budget. Der er lagt en Diversepost ind for at dække udsvingninger i de forskellige poster. For det meste bruger vi ikke alle pengene i nogle af posterne, så der er ofte penge tilbage når måneden er omme og der kommer en ny løn ind på kontoen. De ekstra penge ville måske gå til forbrug, men ved at bruge dem til ekstra afbetaling bliver vi hurtigere gældfri. de ekstra penge bliver brugt til at betale den mindste gæld af først, så bliver der hurtigere et større rådighedsbeløb og følelsen af at have nået et delmål er en god motivationsfaktor.

Tjek nu de faste udgifter igennem! Betaler du for noget du ikke bruger eller er der noget du betaler for meget for. hvergang du sparer lidt på de faste udgifter sparer du noget på den månedlige udgift til budgetposten og du får et større rådighedsbeløb. Lever man kun på en indtægt eller vil man betale mere af på et lån, så kan det godt nytte at spare et par hundrede kroner her og der, det løber alt sammen op.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s