Det kreative værksted · Recycling & Upcyckling

Hvor meget kan man få ud af to gamle trøjer?

Jeg har givet mig selv en udfordring. Hvis man tager en sweatshirt str l – xl og en tshirt i samme størelse hvor meget kan man så få ud af disse to stykker tøj, som der ikker nogle der gide at bruge? (Jeg har desværre ikke billeder af tøjet i helstand, da jeg først udfordrede mig selv efter jeg havde klippet det op til en formsyet lommeble). Sweatshirten er ikke brugt ret meget, men reklamere for et forkert firma, så den kan ikke bruges mere, hvilket giver mig noget lækkert blødt og tykt isoli stof. Tshirten er en jeg har fået i nogle blandede poser gammelt tøj, for at jeg havde noget til væven, der blev denne tshirt ikke brugt og får nu nyt liv.

image

Jeg nåede frem til at når man syer til en lille baby (som jo er den eneste der ikke har tøj nok og derfor bliver der syet meget for tiden) så kan man få rigtig meget tøj ud af to trøjer. Str nb, 50 og 56 er ikke stort og med lidt omtanke og et forsøg på at undgå spild så kan man få rigtig meget nyt tøj.

image

.
Først og fremmest ville jeg jo sy nogle formsyede bleer i str s, en lommeble, så jeg kan booste den til ekstrasug ved behov. (Jeg vil ikke fortælle så meget om stofbleer, da jeg jo har lovet at fortælle om dette besynderlige valg vi har gjort og det skal jeg nok holde). Bleerne er blevet til af et lag sweatshirt yderst og tshirt inderst, jeg har lavet et mellem lag inde i bleen ved at sy et stykke gammel håndklæde på sweatshirten, så bliver der 3 lag bomuld som et rimeligt grundlag så er det ikke sikkert jeg behøver at booste bleen så meget. Udover tøjet har jeg brugt materialer som elastik, velcro og selvfølgelig sytråd.

image

Når man har klippet en trøje op, så står man ofte med ærmerne og ved ikke rigtig hvad man skal stille op med dem. Når man venter eller har et lille barn, så er ærmer selvskrevne til at blive til ben. Jeg har hvert fald valgt at udnytte ribben i ærmet til at blive til bukseben med rib ved foden. Ærmerne er blevet klippet ud så de danner ben og skridt, de syes sammen og der syes en rib i livet. Ribben i livet er et genbrug af ribben i livet af sweatshirten. Der var en tekst, “humlebi”, på tshirten, den klippede jeg ud og syede hen over bagen på bukserne. Et par ærmer fra en sweatshirt har nu fået nyt liv som et par dejlig bløde jogginbukser i str lille.

image

For at det ikke skal være løgn så havde jeg stof nok i resten af ærmet til at sy et par bukser mere. Da der ikke var rib ved foden mere og der ikke var hel længde nok til et par langbukser, så valgte jeg at su et stykke tshirt i bunden af bukserne. Der er så elastik i bukserne ved foden i stedet for ribben. Nu har vi så to par bukser ud af ærmerne og stadig de to bleer.

image

Nu når jeg havde syet to par jogginbukser, så manglede der ligesom en trøje til sættet, derfor gik jeg igang med at fremstille en sweatshirt i str 50-56. Jeg havde ingen opskrift på en trøje, men brugte møsteret på den body med amerikansk halslukning jeg tidligere har lavet, møsteret blev dog kun tegnet af ned til benåbningen. Trøjen består af det skønne isoli stof med den orange tshirt omdannet til kantbånd. Vi har nu fået et sæt med 2 par bukser, 2 bleer og 1 trøje ud af to trøjer str voksen.

image

Nu vil jeg godt indrømme, at der ikke er ret meget stof tilbage. Der er ikke rigtig nogle regulere stykker stof tilbage og bestemt ikke noget der kan klippes i trådretningen, så hvad nu? Da jeg selv var nået her til var jeg ret overvældet over hvormeget man egentlig har i to kasserede trøjer, uden man selv er klar over det. Men jeg havde givet mig en udfordring og det var nu der virkelig skulle tænkes. Efter lidt tid gik det op for mig at løsningen var simpel, jeg skulle sy noget jeg har gjort mange gange, for at udnytte de små rester. Jeg skulle selvfølgelig lave savlesmække og resterne var ideelle til dette, da det er godt med isoli på bagsiden, for at suge og en tynd tshirt pp forsiden, for at skabe den søde krøllede effekt. Det resulterede i 2 charmeklude, dog med en ekstra syning i midten, men det ødelægger ikke savlesmækken og gør det blot muligt at udnytte de mindre stykker stof. Som bonus har jeg faktisk 2 gange isoli tilovers, som er klippet ud til savlesmækker, der mangler blot noget tshirt stof.

image

Resultatet blev 2 bleer, 2 par bukser, 1 trøje og 2 savlesmække. Det er fantastisk hvor meget nyt tøj man kan få ud af noget gammelt tøj der kunne have endt i det offentlige forbrændingsanlæg, hvis det ikke var blevet afleveret til genbrug på den ene eller anden måde. Alt dette fine tøj har kostet mig noget elastik, lidt velcro, 2 trykknapper og noget sytråd. Selvfølgelig har brugt en del tid og lidt strøm også, men tiden og strømmen havde jeg nok brugt et andet sted hvis jeg ikke havde syet.

image

Med lidt fornuftig tænkning og mønstrene lagt helt ud til kanten af stoffet, så kan man udnytte de ressourcer man har til rådighed ret godt og måske øge værdien af det man havde før. Værdien på de to trøjer kan vi sætte lig 0 kr, da det ikke var noget der umiddelbart kunne bruges af nogle som det var i deres oprindelige form.  Hvis vi skulle ud at købe noget der minde om resultatet og vi sætter priserne rimelige, så er de 0 kr i værdi måske blevet til 300,- kr…

4 kommentarer til “Hvor meget kan man få ud af to gamle trøjer?

    1. Ja det er ikke kun stopspildafmad, men stopspilafalt, som du så fint kalder det… Denne udfordring fik virkelig åbnet mine øjn for hvor rigt et samfund er, når folk smider penge ud til forbrændingen, blot fordi det ikke optræder i en form man ummidelbart kan bruge. Men hvis vi ikke kunne bytte penge til noget andet, så er det reelt den ressource vi har med mindst værdi, jeg ville nødig spise mine penge eller holde mig varm en kold vinter med mit dankort som eneste beklædningsgenstand.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s