Køkkenhave

Køkkenhaven 2015

Det er nu ved at være lidt tid siden at jeg lavede planen for køkkenhaven 2015, men man ved aldrig om der bliver ændret noget. Nu er jeg dog klar til at dele min plan for 2015 med jer (frøene er nu også bestilt hjem)

For at kunne planlægge året i køkkenhaven skal sidste års køkkenhaveplan finds frem, det er nemlig vigtig at vi tager højde for sædeskiftet, så vi ikke får opformeret nogle slemme sygdomme i jorden. Sidste år blev køkkenhave gravet i højbede efter at grisene havde gået på jorden, hvilket var det sidste år grisene skulle i køkkenhaven, da vi ikke gider at grave bede hvert år. Resultatet af sidste års gravning blev 2 x 8 bede på ca 1m x 8m, hvilket giver os en køkkenhave på 128 kvm uden gange. Planen er at der hverken skal graves eller trædes i bedene, så med årene skulle jorden gerne blive mere luftig og den naturlige liv i jorden styrkes. Sammen med at jorden dækkes med kompost og der vandes med hjemmelavet gødningsvand, så skulle jorden gerne blive så løs og næringsrig at vi med succes kan plante optil 5 rækker bandede afgrøder på en meter.

image

Planen for 2015 laves udfra principper om sædeskifte og de grøntsager vi gerne vil have. Vores sædeskifte løber over 5 år, dog er det ikke alt vi er lige strikse for, men med kål og tomater er der ingen slinger i valsen. Der er tre bede med kål, hvor efter der er tre bede med bælgfrugter, så kommer der to bede med tomater, det bliver der ikke sådan ændret på. Rodfrugterne boltre sig lidt mere rundt i køkkenhaven, da vi gerne vil have mange rodfrugter til vinter, tre bede med gulerødder og løgplanter det er sikkert, så skal der være alle de andre rodfrugter, som kommer lidt ind hist og her. Vi har et indianerbed, hvor vi har majs med pralbønner der kravler op af stænglen, på jorden er der squash, så bliver jorden udnyttet i alle niveauer og majsne fungere som plante stativ. Vi har ingen kartofler i køkkenhaven, da de ville optage for meget plads, dessuden kommer de på det stykke jord grisene har vendt og gødet året inden. Da vores køkkenhave stadig er ret ung og lider under at have været en gammel græsplæne, er på sandjord og har store vandsugende birketræer ret tæt på, så er det ikke alt der kommer lige godt, dog er det sikkert at alt enårig ukrudt kommer alle de steder vi har glemt bunddække og det bliver stort der hvor vi ikke får luget ordenligt. Men det bliver bedre hvert år og vi får mere og mere ud af køkkenhaven.

image

Noget skal forspires og noget skal såes direkte. Davjegvstadig føler mig ret grøn i haveverdenen, så forspirer jeg gerne så meget som muligt, på den måde kan jeg genkende planterne når de kommer ud i køkkenhaven så jeg ikke fjerne dem i den tro det er ukrudt. Jeg får ikke så mange huller i rækkerne og jeg udnytter frøene bedre, da man ikke får sået for mange på samme sted i køkkenhaven, men blot potter dem alle sammen om. Det skal planlægges lidt hvornår man skal gøre hvad, hvad skal forspires inde tidligt for at blive til noget og hvad skal ikke være for tidligt, da det ikke kan tåle det kolde danske forår og hvad skal såes ude og hvornår. Jeg ved at jeg skal være tidligt ude med knoldselleri, tomat og løg, dem plejer jeg at forspire i februar, i år er der dog en ny plante der skal afprøves nemlig annanaskirsebær som er det første i år. Annanaskirsebær kræver et beskyttet sted i haven, dog er den nem at tage frø af, det er blot at tage frø ud af en frugt og så dem i såmuld. Jeg har aldrig prøvet at så annanaskirsebær før, så det bliver spændende at se om de først og fremmest spirer og dernæst om de vil gro på friland.

Er i andre haveejere startet med planlægningen og skal i prøve noget spændende i år.

image

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s