Det kreative værksted · Råvarernes anvendelse · Recycling & Upcyckling

Brug det hele – Use it up

image

Jeg blev ret inspireret af dette billede. Det er jo rigtigt det der står der på, vi bør bruge det hele, slide det op og lave reperationer så det virker igen. Vi kan også vælge at give vores ting et nyt liv, når det ikke kan opfylde de krav som vi oprindeligt stillede.

image

Igår forvandlede jeg nogle gamle slidte håndklæder til bleindlæg (Jeg har valgt at bruge stofbleer til vores barn, hvorfor og hvordan skal jeg nok skrive mere om i et andet indlæg).

image

To andre gamle håndklæder er blevet forvandlet til vaskeklude. Jeg har aldrig været vild med de der skumglude, jeg syntes selv de kradser så jeg kunne ikke forestille mig at en babynumse ville syntes godt om det. Alle de gamle håndklæder er nogle jeg har fået af familie, der ikke ville bruge dem mere og de derfor blot fyldte i et skab.

Jeg har lavet flere savlesmækker af stofrester, eller rester af brugt tøj, hvor der lige var stykker tilbage der passede til nogle savlesmækker. De små rester samler jeg i en pose, som oprindeligt var tiltænkt til at skulle bruges til pudefyld, men lige for tiden kan man aflevere tekstilrester i h&m i mod at man får 15 % rabat på en ting pr pose. Jeg har så valgt at aflevere nogle poser mod at kunne købe nye økologiske tshirts og varme strømpebukser med 15% rabat.

image

Brug dine grøntsager og frugter helt. Ja det er en kunst, for her har vi mange vaner helt fra barndommen der måske skal brydes og man skal bruge noget man troede var affald. Så kan man stå med spørgsmålet om det nu virkelig kan spises!
Et sted at starte kan være når du spiser din økologiske appelsin eller presser citron over en fiskefilet. Hvis vi køber økologiske citrusfrugter vil jeg anbefale at rive skralden af før man piller frugten, da man så får en skøn indgrediens til sin the, jeg blander citrusskalerne i min hjemmelavede urthete med mynte, fennikel, citronmelisse og hvad jeg ellers får lyst til at blande i. Citrusskallerne blandes blot i theen efterhånden som man har noget der er tørret.
Der er mange andre grøntsager, hvor vi har tendens til at smide store spiselige dele ud, (forhåbentlig kommer der ikke grønt i skraldespanden men på komposten eller til nogle dyr, så de ikke blot går til forbrænding men til jordforbedring), grønnesager som kålstokke er fantastiske i en suppe, en broccoli suppe lavet på stokken minder lidt om ærtesuppe, da stokken er sødere end blomsten. Det er er spørgsmål om at spørgesig selv om man måske smider et måltid eller en snack ud i stedet for ag gøre brug af den.

Vi øver os fortsat på at bruge de ting og materialer vi har ved hånden, vi lader kreativiteten få frit spil og spørg os selv om det vi er ved at smide ud kan bruges til noget her, om andre kan bruge det eller om det kan indgå i et kredsløb et andet sted igen. Selvfølgelig smider vi noget ud og vi har ikke fundet noget at bruge alt til, nogle gange bliver vi bare trætte af ting der bare står og venter på en god idé, så de ryger ud i et oprydningsivrigt øveblik.

Hvad er jeres gode idéer til at bruge det hele?

image

4 kommentarer til “Brug det hele – Use it up

 1. Fedt indlæg. Men ja, det kræver sin mand/kvinde at tænke sig om hele tiden om, hvorvidt tingene kan du genbruges.
  By the way, har du opskriften på de lækre savlesmække på billedet? Så kunne jeg måske lokke en bekendt til at sy nogen for mig.

 2. Undskyld testeren. WordPress ville ikke lade mig kommentrere, og jeg gad ikke blive ved at gentage mig selv. Nu ser det ud til at virke.
  Jeg har 1001 ideer til at bruge det hele. De fleste er spiselige, for det er det, vi bruger flest penge. Du får et par stykker her:
  Broccoliben, som vi kalder stokkene, kan også blendes med æggene, hvis man laver gratin/æggestand.
  Krydderurtesalt er en rigtig god måde at bruge alle sommerens urter og brændenælder, porrepoppe og persillestilke osv. Så har man det i stedet for bouillon hele vinteren.
  Resten af citronen fra dit eksempel presses i isterningabkken, så har man en citron-terning til madlavningen. I det hele tager er nedfrysning som isterninger godt til kokosmælk, fløde, citron- og appelsinsaft, gåsefedt, revet ingefær osv. Alt hvor man bare skal bruge en spiseskefuld eller to.
  Ispinde som planteskilte.

  1. Det er okay med testeren.. der er nemlig mange ressourcer lige for næsen af os så det er godt at dele oplysninger om det der umiddelbart kan virke åbenlyst for en selv, da det kan være nyt for en anden. Så tak for din tålmodighed

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s