Birkegården · Selvforsyning

TV-folk der finder vej langt ude på landet

image

Som jeg fortalte i det tidligere blogindlæg, så har vi haft gæster her på gården. Nogle fornemme gæster i pæne sko, med rent tøj, kammera og ipad. Heldigvis var vores gæster forberedte til at følge mig rundt på gården, de havde nemlig gummistøvler med. Nogle farvede støvler og nogle mere afdæmpede støvler, men meget erfaring med støvler i den danske vinter var der ikke, da der måtte findes strikkede strømper frem til kolde tær og laves en halv kop kaffe i mens vi ventede på at Daniel kom hjem og frygtede for at solens lys ville dæmpes for tidligt.

En kameramand bekymre sig mere om de korte dage end selvforsyneren, der instalere lys over alt på gården, så de faste gøremål ikke skal presses ind i de sparsomme lyse timer, men en kammeramand vil helst have dagslys, det er også svært at filme en aktiv frilandsgris hvis den både skal forfølges af et lysstativ og et kamera, de er jo ikke nemme at holde stille og i den rigtige positur. Dessuden slipper vi for at høre grisene brokke sig over deres vægtstigning og kommentar om hvilken side af dem der er bedst egnet til tv, vi må tage hvad de giver os og stille os tilfredse med det.

Jeg fornemmede to formål med tv-folkets besøg her på gården: 1: De fornemme gæster følte de havde fundet en sjælden udgave af den danske ungdom og ville studere racen, levemåder, leveforhold og adfæd skulle studeres, undersøges og dokumenteres. 2: Gæsterne ville desuden forsøge at finde svaret på hvorfor vi har valgt at leve som vi gør og hvorfor der ikke er flere unge mennesker der flytter til landet.

1: Vi føler os specielt ikke specielle. Vi gør ikke det her for at blive kendte, det er en ren tilfældighed at vi kommer i lokal aveisen og derefter nu kan se frem til med krummede tær at kunne se et sammen klip af gæsternes syn på vores liv forkortet ned til 4 min. Vi tror på at den danske ungdom er ved at blive mere bevidste og den sjældne race vi eftersigende tilhører er i stærk vækst. En livsstil med mere tid til selv at disponere over, mindre afhængighed af materialistiske goder og bedre samvittighed overfor jorden er at foretrække for os og de mange små ringe i vandet spreder sig og smitter til dem der lader sig påvirke af troen på at det kan nytte at tage ansvar for vores eget liv og ikke lade os slavebinde af forbruger samfundet, der vil sætte os i gæld og tvinge os til at få passet vores børn i institution i op til 11 timer i døgnet.

2: For os er der ingen grund til ikke at skulle bo på landet, efter at have prøvet storby livet, gæld i ny bil og forskellige lejeboliger, med det eneste resultat, at vi aldrig følte os hjemme og først kom rigtig hjem i weekenden, hvor vi kørte hjem til vores forældre og nød livet lige til sidste øjeblik søndag hen på aftenen, for vi skulle jo hhv på arbejde og i skole mandag morgen. Efter vi købte Birkegården har vi ikke behov for at køre væk i weekenden eller tage på tur eftermiddage og aftener, for vi er hjemme nu, vi er så meget hjemme at vi ikke glæder os til at tage på ferie, vi glæder os til at have fri hver eftermiddag, weekend og ferier, for der skal vi være hjemme på gården. Vi lever her og nyder vores liv her, for vi har selv valgt det, vi får hjemve når vi ikke er her og frygter allerede de 48 timer på patienthotellet efter fødslen af vores datter.  Hvorfor der ikke er flere unge der ikke flytter på landet er svært for mig at svare på, for jeg ville ikke undvære, men det stiller nogle krav til alle der vil flytte i egenbolig og specielt de steder, der er naturskønne og rige på frisk luft, også kaldet udkantdanmark. Udkantsdanmark er et sted med højt til loftet og frihed til selv at vælge, for mennesker som os, man skal bare lige overbevise bankerne om det samme, da de nødigt vil låne de få penge ud som et hus i naturskønne danmark koster. Det lykkedes os at få lov til at låne pengene, ved at være godt forberedte, med budget og forventet forbrug, samt vi ingen anden gæld havde. Den gæld vi havde haft fik vi arbejdet af så hurtigt som muligt, ved at sælge den nye bil, købe en brugt kontant og arbejde ekstra timer, for at betale alt hvad vi kunne på lånet. Det der ikke gik til nødvendige udgifter blev postet i gælden og så var vi pludselig fri. Drømme kan gå i opfyldelse, hvis man vil arbejde for dem og deler dem op i små bider.

Jeg vil gerne høre fra alle jer der ude, der har valgt at leve på landet. Hvorfor har i taget det valg og hvad giver livet på landet jer?

8 kommentarer til “TV-folk der finder vej langt ude på landet

 1. Vi fandt ud af at glæden ikke kommer med flotte nye dimser, glæden kommer fra nærværet med andre mennesker, og ikke mindst muligheden for få tid med sig selv.
  Den erkendelse var vi ikke født med, men vi har begge glade barndomsminder, som har frisk luft og rigeligt med plads som et vigtigt element. Måske det har spillet ind? Vi har begge haft karriere, karrierer som altid stræbte opefter. Det var egentligt ikke noget nogen af os bevist havde valgt, livet havde formet sig sådan. Vi fik tilbud som vi tog i mod, smigret over at blive værdsat og være “uundværlige”. Hvad gør man med de mange penge i højkonjunktur tider? Køber sig fast ejendom, ny bil og vi købte mere end vi havde brug for.
  Lige pludselig var fælden klappet, helt ubevist var vi gået lige ind i den. Vi sad i den. Karrierer med 40+ ugentlige arbejdstimer, en høj løn som vi ikke kunne undvære, der skulle jo betales til et hjem, som vi aldrig havde tid til at være i. Samvær blev erstattet af skinnende fine nye dimser, og glæden forsvandt lige så stille.
  Erkendelsen kom stille snigende, vi var i 30erne og en dag stod det lysende klart. Noget drastisk måtte gøres. Vi er nu fattigrøve på 3. år og nyder det. Karrieren er skiftet ud med jobs, og på en hektisk uge arbejder vi samlet knap 55 timer udenfor hjemmet. Den dyrere ejendom er skiftet ud, og vi lever nu på et mindre og noget mere slidt sted i udkanten af Danmark. Men lykken er at vi har tid til at være her. Vi har tid til at fælde et træ sammen, til at se jordbær gro og kalvene vokse. Alt sammen uden at have banken eller andre til at ånde os i nakken. Vi er blevet fri, fri til at gøre som vi lyster og lige nu er det at leve som lykkelige fattigrøve langt ude på en grusvej.

  Klaus og Johanne

  1. Dejligt at høre… Man bliver nemt fangetkarriere livet, jeg selv var tæt på at få en leder stilling med mange timer, krav om en bil nr 2 der skulle være nyere og mere stabil, mange km på vejene hver dag, men heldigvis kom der en med lidt mere erfaring. Det er jeg glad for i dag, jeg sætter pris i at nogle mennesker gav mig mange gode an efali ger og bakkede mig op, men jeg har jo et leder job i forvejen. Jeg er den daglige forvalter her ude på landet, hvor jeg har det daglige ansvar for økonomi, planlægning, kantine, produktion, mødetider og personale pleje…

 2. Vi har valgt samme livsstil som jer, og vi nyder det. Vi har valgt den af samme årsager som jer. Dog er vi ikke så selvforsynende, at vi kan undvære arbejde desværre. Jeg ville ønske, at det kunne være sådan. Der er ikke noget bedre end at bo på landet og have sine egne dyr og lave sin egen mad ud af egne råvarer. Det giver en tilfredsstillelse uden lige.

  Venlig hilsen Camilla fra Skovly 🙂

 3. Det er så livsbekræftende at følge med i jeres liv på Birkegaarden, for jeres refleksioner vækker stor genklang hos os. Vi er begge højtuddannede og ‘burde’ stræbe efter karriere, men føler os først virkeligt frie, når vi går hjemme på Gården. For mig personligt handler det om en følelse af ‘mening’ – og jo, det kan man faktisk godt føle. Når jeg på min ‘eftermiddagsrunde’ trækker porrer op af jorden til aftensmaden og kaster lidt ukrudt ind til hønsene, der venligt gokker til mig – når jeg mærker vinden eller regnen eller solen i mit ansigt, når jeg henter et glas hjemmelavet hybenmarmelade fra spisekammeret, når jeg saver brænde til brændeovnen, gør rent hos kaniner, kalker vægge – og alle de ufatteligt mange andre skønne, skønne ting der hører til et liv på landet, ja så oplever jeg, at mit liv er meningsfyldt, dejligt og harmonisk.

  Jeg er også glad for mit arbejde, hvor jeg nyder at bruge hovedet, men fuldstændig ligesom I skriver, får jeg hurtigt hjemve hvis jeg er væk fra Gården i bare et par dage.

  Hvorfor vi tog valget? Vi havde en idé om at det ‘måske’ var noget for os. Efter at have boet i en storby (Aalborg) og udenfor en anden storby (Sabro ved Århus) i endnu et par år, vidste vi, at vi ikke var bymennesker. Uden et særligt kendskab til hvordan man holder en gård ved lige, hvordan man passer dyr, eller hvordan man dyrker frugt og grønt sprang vi i sommeren 2013 ud i det med en tanke om, at vi jo måtte sælge igen, hvis det ikke var noget for os. Indtil videre elsker vi det begge utrolig højt, og jeg kan ikke forestille mig, at vi nogensinde får lyst til at bo i byen.

 4. Virkelig et skønt indlæg der efterlader et stort HVORFOR i mit sind. Må jeg spørge hvor gamle I er? Jeg læser landskabsarkitektur i København hvor jeg også bor og studiet er den primære grund til at jeg bor her, men via mit studie har jeg deltaget i flere konferencer og arrangementer der netop sætter fokus på hvorfor flere unge ikke søger ud af byerne. Men jeg tror du har helt ret, at det er en “race” i opblomstring og at “udkantsdanmark” får helt nyt liv i løbet af nogle få år. Der er en del bare i min omgangskreds, der er meget bevidste om at de ikke vil ende som deres forældre med lån op til begge ører og fuldtidsinstitution til de børn der måtte komme, og de har et positivt syn på områder som Nord- og Vestjylland, Lolland Falster osv. Vi har fået øjnene op for at de områder kan noget originalt, naturligt og nært, som vi ikke får her i storbyerne hvor flygtige tendenser ofte styrer samfundet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s