Afgrøder · Naturensspisekammer

Skovhave i prydhaven

Ja hvorfor ikke tænke i nytteplanter, når man skal lave et nyt bed, eller tilføre noget nyt i haven. Her hos os er der ikke meget prydhave og den meget veletablerede have der skulle have været her for 10 år siden kan man næsten ikke fornemme længere, så nu skal der gøres lidt ud af haven igen. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det ikke er luge arbejdet vi gør mest i og ukrudtet må man mange steder leve med, eller tage løsninger som bunddække i brug. Jeg vil helst være fri for at skulle luge andre steder end i køkkenhaven, hvor jeg også forsøger at bunddække med kompost øverst, så der ikke er bar jord.

image

Jeg har tegnet haven op, som den er nu, for at få et overblik over haven. Vi har valgt at etablere køkkenhave meget tæt på huset, det er der et par grunde til, den første grund var at en ting er at starte med at dyrke en køkkenhave, man skal også lære at bruge den i hverdagen, det er nu blevet en naturligdel af hverdagen. En anden grund, er at når vi ser ud på køkkenhaven hver dag, så bliver vi også mindet om lugearbejdet, som ellers nemt bliver udskudt.
Det er så det lange bed til højre på tegningen vi vil have gjort noget ved. Bedet er nu dækket til med gammelt hø, for at kvæle noget af det mangeårige ukrudt, som vi ikke kan overskue at grave og vedligeholde. Vi vil blot vedligeholde bunddækket meget tykt. Vi elsker principperne ved skovhave, så vi har valgt at plante en række med buskende frugtræer længst ude ved indkørslen, da vi mangler noget læ i haven og birketræerne er så store at de kun giver læ i 10 meters højde. Efter jeg læste en artikel om kvæder i Praktisk Økologi, blev jeg straks forelsket i dem, de busker i op til små 4 metershøjde, de blomster i maj-juni og de giver frugter der dufter fantastisk.
Vi starter med det ene lag i skovhavebedet i første omgang, der vil sidenhen komme flere bærbuske til under og nogle bunddækkende planter som jordbær, men det må vente til det tykke bunddækkelag har gjort sit arbejde. Måske der også skal nogle løgvækster i bunden af bedet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s