Birkegården · Bondegårdsdyr · Selvforsyning

En dexterko eller to

Vi har længe snakket om, at anskaffe os en ko her på gården. Vi har brugt lang tid på at afklare hvilke forventninger en kommende ko skulle kunne leve op til. Da disse forventninger blev gjort op endte vi med at beslutte os for at den lille dexterko måtte være det mest optimale for vores behov. Vi har nemlig ønsket os en nøjsom ko, der primært kan leve på hø og halm. En ko der ikke er alt for stor, således den er til at håndter fra fødsel, til voksen og ikke mindst ved slagtningen. Desuden skulle denne race være i stand til at levere 5-10 liter mælk ti husholdningen, imens den giver mælk nok til kalven.

DSC_0013

I søndags spændte vi så traileren efter bilen og drog mod Gislev. Efter 3 ½ t køretur og et enkelt stop for at købe nogle høns med hjem, nåede vi så ud til Ronni. Her havde han en række med disse små køer og koen med nr 264 var den vi måtte købe af ham.

Med en højde på ca. 1 meter bliver hun næsten væk i alt halmen.

Vi snakkede om koen, klappede hende og forsøgte at læse hendes temperament, hvorefter vi besluttede os for at blive dexter avlere, for hun er eftersigende med kalv, så sidst på foråret skulle en dexter gerne blive til to.

DSC_0018

Vi bruger nu lidt længere tid på den daglige fodring end normalt, da vi sidder inde ved hende når der skal fodres og vi bruger det beskidte trick at hun skal komme hen til os, for at få den dejlige valsede byg.

3 kommentarer til “En dexterko eller to

  1. Hej.
    Jeg har med glæde læst om mange af de ting i laver 🙂 Vi har selv snakket længe om at anskaffe os Dexterkvæg til eget forbrug. Jeg har skrevet til Dexterforeningen efter oplysninger men uden held. Derfor skriver jeg nu til jer 🙂 Hvor meget spiser de ca. i døgnet og hvad fodre i dem med? På forhånd tak og tak for jeres dejlige side 🙂

    1. Vi havde kun koen meget kort og gik over til geder i stedet for, så jeg kan desværre ikke rådgive dig på det punkt. Vi gik over til geder da de ikke var så udgiftstunge som en ko. Gederne kan vi selv ordne klove på, vi kan selv holde handyr og vi kan selv slagte…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s