Birkegården · Selvforsyning

Planlægning af den selvforsynende ejendom på 2,2 ha

Hvis du ønsker at være selvforsyndende, gør du dig selv en stor tjeneste ved at skabe dig et overblik over din grund.

image
Birkegården

Vi har valgt at dele vores græsmarker op i 6 dele, hvor alle er bundet sammen med en løbegang. Løbegangen gør det nemt at lukke dyrene fra det ene afgræsnings areal til det andet. Det er også i løbegangen der bliver fodret og givet vand. Det er muligt at dele løbegangen op i to, således den ene halvdel kan hvile i en periode, eller hvis man skal have maskiner ind på en af afgræsningsarealerne, så kan de blive lukket fra.

image
Birkegården

En ting er at dele marker ind, en anden ting er at deler nærområdet ind. Her skal man gøre plads til alt det man gerne vil have nu og senere. Man skal passe på ikke at spænde ben for nogle fremtidsplaner med en bygning eller lignende. Dog skal man ikke lade det forhindre en i at komme i gang, da man altid kan ændre det igen.

image
Birkegården

Kom i gang med at plante træer hurtigst muligt, det tager flere år før de giver en reel høst. Op til et skel, med en økologisk dyrket mark på den anden side, har vi valgt at etablere en frugthave. Det var her de sørgelige og misviligeholdte rester af en frugthave fandt sted da vi overtog. Vi beskar de sunde træer og fældede dem der var en potentiel sygdomsspreder for de mange unge træer vi nu har plantet. I frugthaven skal der bygges et nyt hønsehus, således vi kommer til at få fjerkræ i frugthaven. Ved siden af frugthaven kommer vinterfolden med løsdrift til at være, her skal der gå kvæg og heste.

image
Birkegården

Tættest på huset vil jeg anbefale at man etablere en køkkenhave. Vi er så småt ved at få mindre græsplæne og mere køkkenhave. Her har vi også urter og bærbuske. Da vi vil have fjerkræ i frugthaven, kan vi ikke have buske der skal producere bær til vores forbrug. Der skal være nogle side pladser, så man kan slappe af og nyde frugten af sit arbejde. Med tiden håber vi der kommer et drivhus på gavlen af stuehuset, så firlænger vi vækstsæsonen og udnytter husets varme i drivhuset og anvender drivhuset til passiv solvarme. Ved siden af køkkenhaven har vi et område der skal indhegnes med kvashegn, det er vires mini birkeskov. I birkeskoven tapper vi årligt birkesaft, men så snart hegnet er oppe, bliver det en af grisenes arbejdsopgaver at rode op i skovbunden der inde.

Kom i gang med din planlægning her i de kolde dage, så er du klar til at komme i gang så snart vejret tillader det.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s