Naturensspisekammer · Råvarernes anvendelse

Havtorn i æbleskiver, som sirup og i is.

Endelig kom jeg med på “Havtornebølgen“, den 25. dec. 2011 var vi en tur ude ved Vesterhavet, hvor vi fandt mange, rigtig mange stikkende buske med små orange bær på. Ja, vi fandt en hel vej fyldt med dem. Desværre havde jeg ikke kammeraet med denne dag, da det var et syn, at se os kaste os ind i de stikkende buske, for at få grene med de flotte bær. Vi klippede grenene af, kom dem i fryseposer, så de var klar til en tur i fryseren med det samme vi kom hjem. Dette gør vi, for at de skal være nemmere at plukke bærerne af grenene, da bærrene ellers springer meget nemt og så får man saft alle andre steder, end i skålen.

Her er havtornen plukket og klar til brug

Æbleskiver
Da jeg lige havde fået en æbleskivepande i julegave, skulle der selvfølgelig eksperimenteres med havtorn i æbleskiver, hvilket blev en favorit over den klassiske med citron.
Opskriften er lavet med udgangspunkt i opskriften Æbleskiver fra “God mad – let at lave” fra 1982.

Ingredienser:
4 dl mel
2 – 3 dl havtorn
1/2 tsk. natron
1 spsk. honning
1/4 tsk. salt
1 spsk. vaniljesukker
4 dl kærnemælk
3 æg
smør til stegning.

Fremgangsmåde:
Alle ingredienser piskes til en tyk jævning og gives en hurtig tur med stavblenderen, så der ikke er nogle hele bær. Dejen skal hvile i min. ½ time.
Æbleskivepanden varmes op og dejen hældes på en kande. Der kommes ca en tsk. smør i hvert hul på æbleskivepanden, når dette er smeltet, hældes der dej i så det næsten hylder hullerne op. Æbleskiverne steges ved jævn varme og vænnes ofte, så de bliver bagt lige.
Æbleskiverne drysses med flormelis og spises med hybenmarmelade.

Desværre har jeg ingen billeder af det færdige resultat, da æbleskiverne ikke var særlig fotogene denne dag og ret hurtigt blev spist.

Havtornesirup på fine flasker

Sirup
Siruppen er meget simpel at lave og kræver kun få ingredienser.
Du skal bruge bær og sukker (rimelige meget)

Bærrene koges op og blendes. Derefter sies saften og der tilsættes sukker indtil siruppen smager godt og kog den så ind til den får en passende konsistens. Når siruppen er perfekt hælder du den på skoldede glas.

Der skal ret meget sukker til disse syrlige bær, så vær påpasselig med hvor meget du koger det ind og hvilke glas du hælder dem på. Eksempelvis er det ikke særlig smart at hælde dem på glas som mine, da det næsten ikke kan komme ud igen når det bliver koldt. Alternativt kan man komme glassene ind i mikrobølge ovnen i få sekunder, det kræver kun at glassene er lave nok til at de kan gå der ind.

Desserten nytårsaften

IS
Når vi laver is herhjemme tager vi som oftest udgangspunkt i Max’s opskrift på vanilje is. Jeg syntes den er meget god og svær at lave forkert.
Til denne is laver jeg Max’s vanilje creme blot uden vaniljen, når den så er kølet ned, smager jeg den til med siruppen.

Siruppen bliver rørt i cremen

Velbekomme
Så er der et par desserter at vælge imellem, de smager skønt og så er det rart at kunne bruge noget fra den vilde natur.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s